טבע ובריאות און
האצה הכחולה אתי בן-נון
האצה הכחולה-ירוקה ידועה בשמה המדעי Aphanizomenon Flos Aqua, ובקיצור – AFA. האצה גדלה במים מתוקים בטבע באגם קלמאת אשר באורגון, ארה””ב. האצה מאופיינת כצמח וכבקטריה ידידותית, המהווה מקור עשיר, טבעי ואורגני לויטמינים, מינרלים, חלבונים, ובמיוחד ויטמין B12 (8 מק””ג/גרם אצה).
אספקת ויטמין B12 הינה קריטית לבריאות פיזית ונפשית כאחת. הידע כי 1 גרם מהאצה הכחולה-ירוקה מספק את כל כמות הצריכה היומית המומלצת של ויטמין B12 (-133%) יוצרת השפעה גדלה והולכת בבריאות האנושות כולה.
במשך 20 השנה האחרונות דיווחו אנשים שקיבלו כמויות קטנות של האצה הכחולה-ירוקה על עלייה מוחשית בערנותם ובכושר עמידותם הפיזית והמנטלית.
מאז 1981 החלו באיסוף האצה ובשיווקה כמוצר ה מזון המרוכז ביותר על-פני כדור הארץ.
כיום, אחרי עשרים שנה, מיליוני אנשים ברחבי העולם צורכים את האצה. בשני העשורים האחרונים גילה העולם כי הטבע הסתיר אחד מהסודות הנפלאים שלו, וכמו תמיד, הטבע חושף את סודותיו הכמוסים בעת הצורך.
אגם קלמאת הוא אחד ממעט האגמים האלקליים הבודדים על כדור הארץ (עד 9 ph). יש בו ריכוז מינרלים גבוה הודות להצטברות האפר הוולקני במרוצת 7,000 שנה, והוא ניזון מ-17 נחלים הרריים וממעינות גיאותרמיים, ובו 10 מטר שכבות מינרליות. אלה הם המים העשירים ביותר באלקלי עלי אדמות. האצה הכחולה-ירוקה קיימת מזה 3,000 מיליון שנים והיא אחת מצורות החיים הראשונות שהופיעו על כדור הארץ 1,500 שנה לאחר התהוותו.
האצה הכחולה-ירוקה סופגת את החומרים המזינים העשירים כשהיא רדומה בעומק 2.4 מטר מתחת פני האגם הקפואים בחורף. בקיץ פורחת האצה תחת אור השמש והיא נקצרת ונאספת ממש מתחת פני האגם.
הכוח באצה נעוץ בחלקו בעובדה שהיא מכילה את כל החומצות האמיניות החיוניות והבלתי חיוניות ביחס הנכון המתאים לגוף, דבר הממזער את צורך הגוף לייצר את החומצות הבלתי חיוניות מתוך שמונה חומצות האמיניות החיוניות. זאת הסיבה לכך, שכמויות מזעריות של האצה הן כה יעילות בחסכון אנרגיה.
מחקר מדעי מקיף בן שנתיים, שנערך מטעם אוניברסיטת McGill, מונטריאול, קנדה, העלה בשנת 1998 כי לאצה הכחולה-ירוקה מאגם קלמאת שבאורגון יש קשר הדוק עם מערכת החיסון, העובדות מצביעות במיוחד כי האצה הכחולה-ירוקה עוזרת לגוף במלחמתו נגד מחלות, ע””י המרצת מערכת החיסון לחיסול טבעי של תאים לא בריאים (תאים סרטניים, תאים אשר הותקפו ע””י וירוסים) ע””י תאי NK (Natural Killers).
תפקידם של תאים אלה הוא לאתר ולהרוס תאים חולים בגופנו. המחקר נוהל ע””י ד””ר גיט ג’רסין, אסיסטנט של פרופ’ לאימוגולוגיה באוניברסיטת McGill בבית החולים המלכותי ויקטורה שבקנדה.
ל-McGill מוניטין יוקרתי של מיומנות עולמית ממדרגה ראשונה בתחום המחקר הרפואי. המדענים גילו כי תוך שעתיים מנטילת 1.5 גרם AFA כ-40% מתאי NK שבדם (קרוב ל-1 ביליון תאים) עזבו את זרם הדם ועברו אל הרקמות.
על תאי ה-NK שנותרו בזרם הדם נמצאה אדהסיה (סמיכות) של מולקולות פי 3 במספר, דבר העוזר לניידות התאים. ממצאים אלה הוצגו בסימפוזיון הבינלאומי הפיתוציותיקלי במונטריאול ב-1998 וניתן למצאם בפרוטוקולים המודפסים.
התאים המחסלים הטבעיים ידועים כ””פועלי הנקיון”” המשמידים תאים סרטניים ותאים הנגועים בוירוס, תאים המתגלים כנגועים עקב זיהום או טרנספורמציה ממאירה וגורמים לכך שתאים אלה יעברו תהליך כליון מתוכנן.
אף כי תאי ה-NK נמצאים בדרך כלל בדם, הם עושים את עבודת הפיקוח והחיסון בתוך הרקמות ומסלקים את התאים הנגועים בנגיף ואת התאים הסרטניים.
ל-AFA יש גם משמעות אקולוגית עצומה, כי AFA צומחת ללא כל התערבות בני-אנוש. מוערך כי האצה הנקצרת ביום אחד גדלה בחזרה תוך 48 שעות.
עובדה משמחת וחשובה ביותר לטבעונים וצמחונים היא כי 2 גרם של האצה הכחולה-ירוקה יספקו את אותה כמות של פרטאין וויטמין B12 בהשוואה לאותה הכמות של 40 גרם בשר. בשר מכיל 18% פרוטאין, בעוד ה-AFA מכילה 60% פרוטאין, כלומר פי שלושה.
כמו כן רק 18% מהפרוטאין שבבשר מתעכל, לעומת 98% מה-AFA.
כיום המזון שלנו חסר חומרים טבעיים ויסודיים, מאחר והחקלאות האינטנסיבית רוקנה את האדמה מעושרה וטובה. בשל הצורך למצוא מקור טבעי לשיפור איכות המזון שלנו, גילויי האצה הכחולה-ירוקה יהווה תפנית לקהל הרחב המחפש להעשיר מזונו.
האצה הכחולה-ירוקה מהווה פתרון לבעיה. האצה הינה מזון טבעי לחלוטין, אשר אינו מכיל בין מרכיביו כל תוספות שהן ואינו מכיל כל חומרים משמרים וכימיקלים. האצה הכחולה – ירוקה הינה מזון אורגני טבעי בצורתו המקורית כמו שאמא טבע יצרה.
י. ג.נ. טבעי בע””מ
טל: 04-8243682, פקס: 04-8255755