“בשנים האחרונות אין מומחה תזונה או דיאטן שמכבד את עצמו שלא מטיף לנו עד כמה הסיבים התזונתיים בריאים ללב שלנו, להורדת כולסטרול וסוכרת, להפחתת הסיכון לסרטן, למניעת עצירות וטחורים ומה לא.
למה זה טוב?
בואו נעשה סדר בנושא. הסיבים הם סוג של פחמימות מורכבות שמקורם בצומח בלבד. ספקי הסיבים במזון הם הדגנים המלאים, הירקות והפירות, קטניות למיניהן, אגוזים וגרעינים. לעומת זאת, הם אינם נמצאים במזון מהחי כלל, כך שגם אם אתם נהנים מאומצה עסיסית, לא תפיקו ממנה אף סיב. הסיבים מצויים בדפנות של תאי הצמח ובקליפות של הזרעים, ותפקידם להקנות להם יציבות.
לאכילתם יש באמת חשיבות רבה לשמירה על הבריאות ולמניעת מחלות – החל מהקניית תחושת שובע וכלה במניעת סוגים של מחלות לב.
ואכן, הציצו במספרים הבאים: יותר מ־15 מחקרים אפידמיולוגיים שפורסמו עד כה הצביעו על ירידה של 26% בסיכון למחלות לב בקרב אנשים הצורכים מזון עם סיבים, ומחקר נוסף, שנערך באוניברסיטת הרווארד בקרב יותר מ־75 אלף נשים, מצא שבקרב נשים שצרכו יותר מזון העשיר בסיבים, שיעור מקרי השבץ המוחי היה נמוך ב־31%, ושיעורי הסוכרת היו נמוכים ב־38%. באשר לסרטן – עד לפני כמה שנים עוד פקפקו חלק מהמומחים באשר להשפעתם המגינה של הסיבים מפני סרטן המעי הגס, המחלה הממאירה השנייה בשכיחותה, אבל מחקר ענק שפורסם ב־2003 בקרב יותר מחצי מיליון אנשים באירופה, הוכיח מעל לכל ספק שאכילת מזון עתיר סיבים מורידה את הסיכון ללקות בסרטן המעי הגס בשיעור של 52%. מחקר דומה בארצות הברית שבחן כ־40 אלף אנשים, מצא ששיעור הופעת הפוליפים הקדם־סרטניים היה נמוך ב־27% בקרב אלה מזון עשיר בסיבים.
למען הסדר הטוב:
קיימים שני סוגי סיבים: מסיסים במים וכאלה שאינם מסיסים במים. שניהם חיוניים לבריאותנו, אך לכל אחד מהם יש מנגנוני פעילות שונים והשפעות אחרות.
“”הסיבים הבלתי מסיסים סופחים כמויות גדולות של נוזלים ומסייעים להחדרת מים אל תוך המעי, ובכך עוזרים למעבר תקין של הצואה, מזרזים את פעולת העיכול ומנקים את מערכת העיכול””,
מסביר פרופ’ בן־עמי סלע, מנהל המכון לכימיה פתולוגית בבית החולים תל השומר.
“”בעקבות זאת, החומרים הרעילים והמגרים שבצואה, בהם גם מחוללי סרטן, שוהים במעי פחות זמן ומורחקים ממנו ביתר שלמות. בנוסף, לסיבים הבלתי מסיסים יש יכולת לשנות את חילוף החומרים של חיידקי המעי ולנטרל את הרעלנים המיוצרים על־ידי חיידקים אלה, וכן על־ידי הגוף עצמו. בעזרת מנגנונים אלה, הסיבים הבלתי מסיסים מסייעים להפחית את הסיכון למחלות סרטן ולהופעת טחורים ומחלות מעיים שונות””.
הסיבים מסיסי המים הם בעלי השפעה פחותה על המעיים, אך יש להם תפקידים חשובים אחרים: הם מעכבים את התרוקנות הקיבה ובכך יוצרים תחושת מלאות ושובע, וכמו כן מאיטים את ספיגת הפחמימות מהמזון ובכך מעלים בצורה מתונה את רמת האינסולין בדם ומסייעים להגברת רמתו של הכולסטרול הטוב – ה־HDL – בדם. נוסף על כך, קושרים הסיבים המסיסים את חומצות המרה, ובדרך זו מקטינים את רמות הכולסטרול הרע – ה־LDL.
בשורה התחתונה
שתו הרבה.
“”מכיוון שהסיבים סופחים נוזלים במערכת העיכול, הרי כאשר מגדילים את צריכתם, חייבים להגדיל גם את צריכת הנוזלים, אחרת הסיב לא יתנפח ולא נשיג את המטרות החיוביות שלו. לכן יש להקפיד על שתיית 12־15 כוסות נוזלים ביום, מכל הסוגים””.
גרעיני צ’יה של יגנ טריים, אורגניים וטבעיים
“