צמחי המרפא שנחקרו ונמצאו יעילים נגד סרטן – הם גדלים במורדות ההימלאיה ועל שפת נחלים בדרום סין ומוכרים כבר אלפי שנים ברפואה המסורתית, אבל רק מחקרים מהשנים האחרונות מוכיחים עד כמה הם יעילים ועוצמתיים.צמחי מרפא פחות מוכרים למניעה ולטיפול במחלות סרטן.
אין ספק. בשנים האחרונות צמחי המרפא הולכים ותופסים תאוצה בתחום הטיפול והמניעה של מחלת הסרטן. חלק מהם, כמו כורכומין, תה ירוק ואסטרגלוס, כבר מוכרים היטב, אבל יש גם לא מעט צמחים אקזוטיים יותר ומוכרים הרבה פחות, המשמשים לטיפול בסרטן ברפואה המסורתית.
חלקם נחקרים בשנים האחרונות במסגרת מחקרים קליניים. לרוב מדובר אמנם במחקרים ראשוניים והעדויות המחקריות ביחס לכל אחד מהצמחים שונות ברמתן, ועם זאת, למי שמתמודד עם המחלה – כדאי להתוודע לקיומם.
“את המנגנונים שבהם פועלים צמחי המרפא כנגד גידולים סרטניים ניתן לחלק לכמה סוגים”, מסביר אייל שפרינגר, מטפל ברפואה סינית והרבליסט, מהיחידה לרפואה משלימה אינטגרטיבית במחלקה האונקולוגית, המרכז הרפואי תל אביב. “לחלקם יש פעילות ישירה כנגד הגידול הסרטני, שגם היא מתחלקת למגוון מנגנונים.
“אחד מהם הוא מנגנון ציטוטוקסי – הצמח רעיל לגידול עצמו. אלה הם הצמחים העוצמתיים ביותר, אולם עלולות להיות להם גם תופעות לוואי. מנגנון ישיר אחר כנגד הגידול הסרטני הוא גרימת אפופטוזיס – מוות תאי מתוכנן. צמחים אלה מעודדים את תהליך ה’התאבדות’ של התא הסרטני, שבו הוא משמיד את עצמו בצורה מבוקרת. מנגנון ישיר שלישי הוא עיכוב נטיית התא הסרטני מלייצר סביבו כלי דם. בדרך זו מפריעים הצמחים האלה לגידול להתפתח ולשגשג.
“קבוצה אחרת של צמחים מסייעת לחזק את המטופל, ובדרך זו מאפשרת לו להתמודד טוב יותר עם הגידול הסרטני. בנוסף היא מסייעת להתמודדות עם הטיפולים הקונבנציונליים – ההקרנות, הכימותרפיה, הטיפולים הביולוגיים והניתוחים, ומאחר שהמטופל מצליח להכיל יותר טיפולים אגרסיביים, הטיפול יעיל יותר.
“הקבוצה האחרונה קשורה יותר לתחזוקה יומיומית ולמניעה לטווח ארוך של סרטן. צמחים אלה הם בעלי תכולה גבוהה של נוגדי חמצון, ולכן מסייעים במניעת יצירתם של הגידולים מלכתחילה”.
אז אילו צמחי מרפא אקזוטיים יכולים לסייע לטיפול או למניעה של מחלות סרטן?
מורינגה מכונפת
שם לועזי: Moringa oleifera
שם סיני: la mu
פעילות מרכזית כנגד סרטן: השמדת תאים סרטניים, עידוד מוות תאי מתוכנן של תאי הסרטן, עיכוב שגשוגם של התאים הסרטניים והגברת רגישותם לכימותרפיה.
תיאור: זהו עץ טרופי ירוק עד שמקורו באסיה ובאפריקה, עלי הצמח והזרעים נחשבים למזינים בזכות תכולת הוויטמינים (A, C ו-E) והמינרלים (ברזל וסידן) הגבוהה יחסית בהם, ולכן נצרכים באופן נרחב כמזון. במקביל, קליפת העץ והשורש נחשבים לבעלי תכונות רפואיות ומשמשים ברפואה המסורתית.
שימושים ברפואה המסורתית: הצמח מוגדר ברפואה ההודית כחם, קל ויבש, ומסוגל להזין ולנקות את הגוף בו זמנית. חלקיו משמשים לטיפול בסרטן ובעוד מגוון מצבים – אסתמה, סוכרת, כיבים וזיהומים.
יעילות לטיפול בסרטן: מחקרים על תאי מעבדה ומחקרים בחיות מצביעים על כך שמיצויים המופקים מהעלים, הזרעים והשורשים הם בעלי תכונות אנטי סרטניות. לדוגמה, במחקר מעבדה שבוצע במרכז הרפואי תל אביב נמצא שהצמח גורם לתמותת תאי סרטן הלבלב.
המחקרים הצביעו על כך שהצמח גורם לאפופטוזיס, לעיכוב שגשוגם של התאים הסרטניים ולהגברת רגישותם לטיפול הכימותרפי. כמו כן, נמצא שהטיפול בצמח מעכב את פעילותו של החלבון NF Kappa B – הנחשב לגורם בעל תפקיד מרכזי בתהליכי דלקת והתפתחות מרבית המחלות הכרוניות, כמו גם בתהליך הסרטני ובהתפתחות גידולים ממאירים.
כיצד צורכים אותו: ניתן לצרוך את עלי הצמח בצורתם הטרייה, או מיובשים וטחונים לאבקה. ניתן לשלב את העלים או את האבקה במרקים, תבשילי ירקות, מאפים ושייקים. רצוי להוסיף את הצמח לקראת סוף הבישול כדי לשמור על ערכו התזונתי. ניתן להשיגו גם בכמוסות לבליעה.
מינון: המינון ההתחלתי לעלי מורינגה הוא כפית אחת ליום של אבקת עלים מיובשת או שבע כפיות של עלים טריים. ניתן להגדיל את המינון בהדרגה. רעילותו של הצמח נחשבת נמוכה, ולכן לא מוגדרים מינונים מקסימליים (ניסויים בחיות מעבדה שללו רעילות גם במינון של 2 גרם צמח ביחס לכל קילוגרם משקל גוף). לכן, יש המשתמשים בצמח גם במינונים של 8 גרם צמח יבש ליום או יותר.
היכן משיגים: ניתן להשיג את אבקת הצמח בחנויות טבע, חנויות צמחים ואצל היבואן: י.ג.נ. טבעי בע”מ טל: 04-8243682.