מהו המזון העתיק והעשיר ביותר על פני כדור הארץ? מי מייצר 90% מהחמצן שבאטמוספירה?
התשובות לשתי השאלות זהות – מיקרו-אצות חד-תאיות כמעט בלתי מוכרות.
אחת מהן הינה האצה הכחולה-ירוקה העוצמתית, בה משתמשים בצורה מסחרית זמן קצר יחסית:
בארה””ב מ-1982, בבריטניה מ-1992, ומ-2002 בישראל.
בערך ב-1982, הטבע חשף אחד מסודותיו הכמוסים. בדיוק כאשר תופעת המידבור מתרחבת והולכת, ואיכות המזון הנצרך בעולם המפותח יורדת פלאים, ניסה הממשל באורגון להפטר מהאצות שכבשו את אגם קלמאת, כדי לאפשר יותר שימושים ממי האגם. אחד מהחוקרים הבולטים באותה עת, דריל קולמן, החל לחקור את האצה המסתורית שבאגם קלמאת, ובכך הניח את היסודות למזון-על לעולם.
אם אצה זו היא כה מיוחדת, מה מיחד את אגם קלמאת, המקום היחיד בו היא “”נקצרת””?
זהו אגם ששטחו כפול משטח הכנרת לערך, באזור פעיל וולקנית
(זכורה התפרצות הר SAINT HELEN במאי 1980).
כ-100 ק””מ צפונית לאגם נובע מהאדמה זרם אדיר של מים מתוקים לחלוטין בטמפרטורה של 37 מעלות צלזיוס. בדרכו לאגם הזרם סופח אליו כמויות אדירות של מינרלים מהאפר הוולקני המכסה את כל האזור.
באגם עצמו, רק האצה החזקה ביותר מצליחה לשרוד את קור המים תחת הקרח בחורף.
בקיץ האצה זוללת את היסודות שבתרכובות המינרליות, ובתהליך הפוטו סינתזה מייצרת חמצן
ותרכובות בעלות עוצמה תזונתית עצומה.
בעצם, האם איננו יכולים לקבל כל צרכינו מהמזון הרגיל שאנו אוכלים? שאלו כל אגרונום מה איכות האדמה המעובדת כיום, מבחינת תכולת המינרלים שבה לעומת איכותה לפני 60 שנה בלבד. לדוגמה: ב-1948 מנת תרד הכילה 158 מיליגרם ברזל, בעוד ב-1982 הכילה רק 2 מ””ג! לפיכך, הגיוני שנאכל את החמרים הטבעיים ביותר הקיימים, כדי שגופנו ונפשנו יחזרו ויתפקדו בצורה המיטבית.
מהן התועלות העיקריות של האצה?
• האצה כמזון מלא אורגני (מולטי ויטמין טבעי אורגני) ומקור אנרגיה
ג’יליאן מקית, מחברת הספר “”האוכל עושה את האדם””, כותבת: “”גם אם הנך חושב שאתה בריא,
אני ממליצה על אצת בר כחולה ירוקה, כמקור מושלם לכל מה שגופך זקוק לו. מדובר באיכות ולא בכמות.
בתוך האצה, מינרלים ו-קו-אנזימים (כגון: B12, חומצה פולית, היסוד קובלט, וכד’) “”ארוזים”” יחדיו בצורה מתוחכמת, כך שספיגתם בגופנו אופטימלית. אחת מהעוצמות של האצה הינה בכך, שכמעט כל מינרל נדיר שמצוי במזון כלשהו בעולם, מצוי גם בה. מאחר וצריכת המזון הרגיל אינה מכילה את כל רכיבי המזון החיוניים לנו,דבר הגורם בהכרח למחסורים, הרי צריכת האצה הינה מעין “”פוליסת ביטוח לבריאות שלמה””. מסתבר שצריכה של האצה מביאה לשיא את התפקוד הפיזי, המנטלי והנפשי.
• האצה כאנטי וירוס
בשנת 1998 בוצע באוניברסיטת מק-גיל במונטריאול מחקר כפול-סמיות שהראה שלאצה יש אפקט משמעותי בהגברת הניידות של תאי דם לבנים מסוג T, אותם התאים שתפקידם לאתר ולחסל בגופנו תאים נגועים בוירוסים
ו/או בסרטן. האצה מחזקת את המערכת החיסונית.
• האצה כמזון למוח: ללקויות למידה / היפראקטיביות / מיגרנה / דיכאון
האצה הינה בחלקה צמח ובחלקה בקטריה, כך שיש לה תבנית תנועה מיוחדת.
תבנית זאת נראית כעץ בעל ענפים רבים, דומה מאד למבנה תאי העצב במוח.
מחקרים מראים שלאצה השפעה חיובית משמעותית על איזון הפעילות המוחית בהקשר לבעיות הנ””ל,
והשפעתה מיטיבה למערכת העצבים המרכזית.
• האצה כמזון לצמחונים ולספורטאים
האצה הינה אחד המקורות האורגניים העשירים ביותר לחומצות אמיניות ולויטמין B12,
אשר רוב הצמחונים חסרים אותו.
ספורטאים ברמה עולמית מיחסים לאצה שיפור בכח השרירים, סבולת לב-ריאה וכושר ריכוז מנטלי.