מהי מחלת אוסטיאופורוזיס (Osteoporosis) – עצמות הגוף עשויות מתאים חיים, חלבון, מלחים, מינרלים ומים. והן נהנות מאספקת דם עשירה, המשתנה בהתאם לסוגי העצמות השונים.
תאי העצם מתחדשים בקביעות, בתהליך מתמיד של הריסה ובנייה, המלווה בקליטת סידן על-ידי העצם ובפליטתו ממנה.
בגילאים מתקדמים, מואט בהדרגה, קצב חידוש רקמות העצם. ומסת העצם הכללית מתדלדלת. אובדן זה של צפיפות העצם מכונה בשם אוסטאופורוזיס.
כתוצאה מהדלדול בצפיפות העצמות, השכיח בעיקר באוכלוסיה המבוגרת ובקרב נשים לאחר הפסקת המחזור החודשי, העצמות נהיות בעלות נטייה להישבר בקלות רבה יותר בהשוואה לשנים המוקדמות. ובכך נוצר סיכון מוגבר לשברים.
שברים אוסטאופורוטיים נפוצים באזורי הירכיים, עמוד השדרה ובפרקי כפות הידיים.
הסיבות למחלת אוסטיאופורוזיס (Osteoporosis)
המזון שאנו אוכלים מהווה גורם מכריע המשפיע על מבנה העצם התקין, מסייע במניעת מחלות העצם ותורם לטיפול במחלות הקשורות למערכת השלד.
החומרים החיוניים לבריאות עצמות גופנו, המסופקים באמצעות האוכל שלנו, הינם: אנרגיה מספקת המשמשת לתהליכי הבנייה המורכבים של העצמות, חלבונים המהווים מקור לחומצות האמינו המשמשות לייצור החלבונים הבונים את העצם, וסידן, שהינו מרכיב מרכזי במבנה העצם.
בהקשר זה, נמצא כי ככל שכמות הסידן במזון שאנו אוכלים בצעירותנו גדלה, כך בהתאמה, עולה גם מסת צפיפות העצם ויורדת שבירות השלד בגיל המבוגר.
אספקת סידן סדירה דרושה לשלד כל חיינו, ובעיקר, בתקופת בניית השלד. בתקופה זו, המתרחשת עד גיל 25 לערך, נבנית מסת העצם, ואחרי כן, היא קטנה בהדרגה.
אולם, דווקא הצעירים אינם נוטים לצרוך במזונם את כמות הסידן המומלצת שהינו חיוני כאמור, להשגת מסה וצפיפות עצם תקינות – בעיקר בגיל הצעיר. ואילו מבוגרים נוטים לצרוך כמות מעטה יותר של מזון בכלל, ודברי חלב בפרט.
מחסור בחומרים הללו, בשל תזונה שאינה מספקת או קושי בספיגת הסידן בגוף, תורם להיווצרותה של אוסטיאופורוזיס, אשר אומנם אינה נראית לעין בטווח הזמן המיידי, אולם מורגשת היטב בשנים מאוחרות יותר.
התפקידים של השלד ועצמות גופנו
השלד של גוף האדם שוקל בסביבות 7-9 ק”ג וכולל יותר מ-200 עצמות ו-100 מפרקים בעלי יכולת תנועה. בזכות השלד, גופנו מקבל את מראהו המוצק והוא גם זה המספק לנו יציבות ויכולת ניידות, המאפשרת לנו לנוע ממקום למקום.
תפקידים נוספים שממלאות עצמות גופנו:
הן משמשות להגנה על איברים פנימיים, הן מאחסנות מלחים מינרליים הנחוצים בתהליך חילוף החומרים והן מכילות מוח עצם המייצר את תאי הדם.
המבנה המיוחד של העצמות תורם להיותן בעלות חוזק מרשים ועמידות בפני לחצים שונים, על אף משקלן הקל.
תהליך היווצרות העצמות בגופנו
השלד שלנו עובר תהליך התגרמות המתחיל בשלב העוברות ומסתיים בגיל 18 לערך. בתהליך זה, השלד עשוי מסחוס בתחילת התפתחות חייו של העובר, ואזורים של סחוס המצויים בקצות העצמות הארוכות של התינוק, משמשים כנקודות התחלה לצמיחת העצמות.
באופן הדרגתי – ככל שהגוף גדל – מוחלף הסחוס בעצם. כך למשל, עצמות הגולגולות המחוברות על-ידי גשרי סחוס אצל התינוק, מתאחות יחד עם בגרותו.
השלמת החומרים החיוניים לבניית העצם ותפקודה הבריא
תוספי תזונה טבעיים של י.ג.נ משלימים את אספקת החומרים החיוניים לבריאות העצמות בגופנו (אספקת אנרגיה, חלבונים וסידן).