אולי גם אתם נתקלתם לאחרונה במונח “מזון על” ואין לכם מושג במה מדובר ואיך זה בדיוק אמור להיות קשור אליכם.
במאמר זה נדבר על מהו “מזון על” ומה הופך את האצה הכחולה ירוקה ל’מזון על’ שמשדרג את שגרת התזונה שלכם ותומך בבריאות שלכם?
מה זה ‘מזון על’?
‘מזון על’ מכונה גם ‘סופר פוד’ (Super Food) ואם מתעלמים מ”האריזה” שהיא יותר שיווקית במהותה, ומתרכזים בתוכן, הרי שכשאומרים ‘מזונות על’ מתכוונים למזונות שמתאפיינים בכך שיש להם ערך מוסף כפול אותו מקבל מי שצורך אותן:
בהיבט התזונתי – הם מספקים ערך תזונתי מסוים.
בהיבט השמירה על בריאות (מניעה) ומתן פתרון לבעיות בריאות קיימות – הם מספקים ערך של ריפוי וטיפול.
אצות כ’מזון על’
דוגמה טובה ל’מזון על’ הן האצות, עליהן אומרים אקולוגים ש”הן מזון העתיד”.
יש להן ערך תזונתי בצד חשיבות בריאותית הנובעת בשל המינרלים והוויטמינים שבתוכן.
מעריכים שכ- 25,000 מתוך כ- 300,000 מיני הצמחים החיים על פני כדור הארץ הם אצות.
מבחינה היסטורית, לא ידוע מתי הן הופיעו לראשונה, אבל מוכרות אצות כחוליות מאובנות מלפני שלושה וחצי מיליארדי שנים, ויש האומרים שאפילו לפני שמונה מיליארדי שנים.
אצות הים הן החוליה הראשונה בשרשרת המזון, שתחילתה במי הים והמשכה מגיע עד ליבשה.
המחקר באצות מתרחב עם השנים, ובמספר מקומות בעולם מבוצע כיום מחקר אינטנסיבי, שבו בודקים את השפעת החומרים המצויים באצות על מגוון של חיידקים ופטריות.
גם התחום של ייצור תרופות מהים שידוע בסין מזה אלפי שנים, הינו תחום שהולך ומתפתח גם בעולם המערבי.
תרופות רבות, וביניהן כמעט כל משחות השיניים מכילות חומרים שמקורם באצות ים.
מיליוני שנים של חיים משותפים של אצות עם אורגניזמים אחרים, הובילו ליצירה של חומרים אנטיביוטיים בעלי כושר מרפא ובעלי השפעות על תהליכים ביולוגיים ראשוניים.
בצד השימוש באצה בתחום הרפואה והתרופות, נעשה שימוש בחומרי גלם המופקים מאצות בתעשיות רבות נוספות:
מזון, קוסמטיקה, צבעים, טקסטיל, צילום, תרופות, ואפילו דישון שדות ונייר.
בתחום המזון, כ- 100 מינים של אצות משמשים באופן ישיר כמזון לבני אדם.
השימוש באצות כמזון נפוץ בעיקר במזרח הרחוק, ביפן למשל, האצות הן מאכל עממי מקובל.
במערב, האצות אומנם אינן נחשבות כמעדן, אך בשל ערכן התזונתי והמינרלי הגבוה, בשל הטעם והמרקם המיוחד שלהן והעובדה שיש להן ערך קלורי אפסי, נהוג להוסיף אותן למאכלים שונים.
מה שתורם לכך זו גם העובדה שהאצות כשרות, פרווה, דבר המקל על הוספתן למגוון מוצרי מזון.
למה אצה כחולה ירוקה נחשבת ל’מזון על’?
אצה כחולה ירוקה היא סוג של מיקרו-אצה חד-תאית .
אצה כחולה ירוקה המכונה Blue Green Algae – BGA
או, Aphanizomenon Flos Aque – AFA
צומחת באופן טבעי ללא מגע יד אדם, במימיו המתוקים של האגם האקולוגי הטהור קלמאת’, (Upper Klamath Lake) הממוקם במדינת אורגון ארה”ב.
מה שהופך את אצה כחולה ירוקה ל’מזון על’ זו העובדה שהיא מהווה מקור טבעי לאספקה של אבני בניין
(Nutrients), החומרים הבונים את גוף האדם וחיוניים לתפקודו התקין.
ביניהם, “אבות המזון” שהגוף אינו מייצר כלל, או שהוא מייצר אך לא תמיד בכמויות הנחוצות לו בכדי הרגיש טוב ולתפקד בשיאו הפיזי והמנטלי.
בולמי חמצון – אנטיאוקסידנטים
אצה כחולה ירוקה מכילה 20 סוגים של נוגדי חמצון אנטיאוקסידנטים טבעיים ביניהם: סופר אוקסיד דיסמוטאס Superoxide Dismutase וגלוטתיון Glutathione
שהינה תרכובות צמחית המכילה אנטיאוקסידנט בו חומצת האמינו ציסטאין (Cystene).
אחת התיאוריות המוכרות והמקובלות המנסה להסביר את תהליכי ההזדקנות המתרחשים אצל בני אדם מכונה “תיאוריית הצטברות הנזקים” והיא מדברת על הרס הדרגתי
של מערכות הגוף השונות במהלך החיים המושפע מתהליכי חמצון שנגרמים מפעילותם של הרדיקאלים החופשיים (אטום או קבוצת אטומים הפעילים מבחינה כימית).
פעילות זו חיונית למלחמה בזיהומים למשל, אך בה בעת גם גורמת להרס חלבונים, לשינויים בחומר התורשתי, ועוד.
נמצא שמינרלים וויטמינים מסוימים כמו סלניום, נחושת, אבץ, מנגן, ביתא קארוטן, ויטמין C, וויטמין A עשויים לסייע להאטת תהליכי ההזדקנות הללו, כשהם מצויים בגוף ברמה מספקת, ויכולים לתפקד כבולמי חמצון (אנטיאוקסידנטים).
ויטמינים
אצה כחולה ירוקה מכילה ויטמינים – תיאמין (B1) , חומצה פולית, כולין, ניאצין, A , E , B12 , ביתא קארוטן.
ביתא קארוטן נחשב כויטמין שיש לו השפעה חיובית על הגנה מפני סרטן הריאות, המעי הגס, השד, הפה והלוע ושלפוחית השתן. הגנה מפני טרשת עורקים ומחלות לב וכלי דם,
מניעת קטאראקט במבוגרים וחיזוק מערכת החיסון.
הוויטמינים הם קבוצה של תרכובות אורגניות בעלות פעילות ביולוגית, החיוניות לתפקודם התקין של הגוף החי ולבריאותו.
הם אינם משמשים אבני בניין לרקמה או מקור לאנרגיה, אלא, מסדירים ומווסתים בגוף תהליכי בנייה, מסלולים של ניצול אנרגיה מטאבולית ותהליכים פיזיולוגיים רבים אחרים.
נוכחותם של הוויטמינים במזון היא הכרחית, כי את חלקם אין הגוף מייצר כלל, ואת חלקם האחר אין הוא מייצר תמיד בכמויות הנחוצות.
מינראליים
אצה כחולה ירוקה מכילה מינארליים – בעיקר סלניום וכרום.
מינרליים הם יסודות או תרכובות אנאורגניים המצויים בכמות גדולה בקליפת כדור הארץ. חלקם נמנים עם רכיבי התזונה החיוניים לתפקודו התקין של גוף האדם.
זוהי קבוצת חומרים אנאורגניים השכיחים מאוד בטבע והדרושים לבניית מרכיבי הגוף ולתפקודו התקין. הברזל הוא לדוגמה, יסוד חשוב הנמנה עם המינרלים.
המינרלים מצויים במזונות של האדם על פי רוב בצורת מלחים.
שומנים (Lipids)
אצה כחולה ירוקה מכילה תרכובות שומניות (Lipids) המשמשות כמקור אנרגיה מרוכז.
השומנים ממלאים תפקידים רבים ומגוונים בגוף האדם: הם מהווים מקור מרוכז להפקת אנרגיה, הם משמשים אבני יסוד במבנה הממברנות המקיפות את כל תאי הגוף,
הם מסייעים בהגנה על רקמות ואיברים בגוף מפני פגיעות פיזיות, ומשמשים חומר מבודד למניעת אבדן חום מהגוף.
חומצות אמינו
אצה כחולה ירוקה מכילה את כל חומצות האמינו להם האדם זקוק.
רוב המזונות מכילים חלבונים, במידה זו או אחרת. החלבונים המגיעים לגוף עם המזון מתפרקים במערכת העיכול ליחידות המבנה הבסיסיות שלהם – חומצות האמינו.
מיחידות הבסיס הללו הגוף בונה מחדש את החלבונים הייחודיים הדרושים לו, שכן הרכב החלבונים במזון אינו תואם את צורכי הגוף.
החלבונים החדשים נבנים על פי המידע האצור בחומר התורשתי שבגוף האדם.
9 חומצות אמינו, המכונות חומצות האמינו החיוניות, אינן מיוצרות בגוף האדם ולכן נוכחותן במזון הכרחית.
מרכיבים נוספים אותם מכילה אצה כחולה ירוקה
אנזימים – קטלז (Catalase) .
חומצות שומן חיוניות – הדרושות לניוד וויטמינים מסיסים בשומן בגוף.
פחמימות – Rhamnose , Ribose , Mannose, Fructose, Polysaccharides .
כלורופיל, נחושת, מגנזיום, אבץ, פוטאסיום .
לסיכום
אם אתם מחפשים “מולטי ויטמין טבעי” שאתם יכולים לשלב אותו בתזונה השוטפת מטעמים של מניעה ושמירה על בריאותכם.
אם יש לכם חסרים תזונתיים, אם אתם מוצאים את עצמכם בלחץ ומתח תמידיים ומרגישים עייפות כרונית ותשישות עם מערכת חיסונית חלשה, קושי להתרכז ולהתמקד, בעיות עיכול.
או אם אתם מנסים להיגמל מעישון ורוצים לקבל חיזוק ותמיכה ממקור טבעי.
אצת בר כחולה ירוקה יכולה להיות הפתרון המתאים עבורכם.