
אסאי Acai, Euterpe oleracea Acai (או בשמו המלא Euterpe oleracea) הוא אוצר נוגדי חמצון, ומוריד כולסטרול.
האסאי הוא דקל הגדל ביערות הגשם של ברזיל.. הפרי הוא ענבה, שהציפה בה היא רק כ- 10%, היתר הוא גלעין גדול.
הציפה מופרדת מהגלעין בטילטול בתוך אמבט מים. תמצית ענבות האסאי, משווקות כמיץ, המכיל תמציות של צמחים אחרים, או כאבקה מיובשת בואקום, או ארוזה בקפסולות האבקה בוואקום
היא אוצר של נוגדי חימצון הפעילים ביותר הידועים, המעכבים פראוקסידציה של ליפידים, ומגינים על תאי הגוף מהרדיקלים החופשיים הגורמים לדחק חימצוני.
ריכוז נוגדי החימצון גבוה, והם יעילים, בפרט במניעת התפתחות דלקת. הם כוללים בעיקר anthocyanins ,
פי 10 מאשר בענבים, ופי 2 מאשר באוכמניות. תכולת polyphenols עשוייה לעבור 200 מ""ג לליטר.
יש בענבות גם חומצות שומניות חד-בלתי רוויות, מסוגי אומגה-3, 6 ו- 9 (חומצה אולאית), רב-בלתי רוויות כגון חומצה לינולאית ואחרות, וכן ויטמינים ומינרלים שונים, חומצות אמינו, חלבונים צמחיים, וסיבים.
תושבי האמזונס מכירים כבר מאות שנים את יכולת המיץ של ענבות אלו לרפא חולאים שונים. כיום יודעים שיכולת זו נובעת מתכולת נוגדי החימצון, המנטרלים רדיקלים חופשיים,
המקנה לו תכונות של נוגד חיידקים וריפוי דלקות .
בנוסף לכך מיץ הענבות הוא אנטי מוטגני, וגם משפר את מצב מערכת הלב וכלי הדם: הוא מוריד כוסטרול רע LDL, ושומר על רמה נאותה של כולסטרול טוב HDL, ומאיט סימני הזדקנות.
תכולת נוגדי החימצון מסוג proanthoctanidines היא פי 30 יותר מהכמות של ה- anthocyanins שנותנים את הצבע ליין אדום, ואת תכונותיו (שתוארו לעיל). הסיבים התזונתיים המהווים כ- 7% בענבה, משפרים את העיכול, ועוזרים להוריד את רמת הכולסטרול בדם,
בעוד הסיבים הבלתי מסיסים, מקטינים את הסיכון ללקות בסרטני המעי הגס. שילוב של מינרלי-קורט (כולל נחושת, ברזל, סידן, קובלט, כרום, ומנגן) , וחומצות אמינו, חיוני לחידוש ריקמת שריר, והתכווצותו. שילוב החומצות השומניות, דומה לזה שבשמן זית, ומפחית את שכיחות מחלות הלב. תכולת סטרולים צמחיים, כולל photosterols בממברנות התאים, לטיפול בגידולים שפירים של בלוטת הערמונית, לשמירה על מערכת הלב וכלי הדם, וגם מערכת העיכול.
ה- β-sitosterol, הנימצא במיץ, עוזר גם הוא להורדת כולסטרול בדם, לטיפול בגידולי בלוטת הערמונית, ועוד. התיאוברומין שנימצא במיץ, פועל להרחבת הברונכיות לפתיחת דרכי האוויר לריאות, ומגביר עמידות, כוח, וביצועים אתלטיים. ויטמין E הכולל α-tocopherol , פרופיל חומצות האמינו דומה לאינדקס נמוך גליצמי. חומצות 0.13%, בריקס, כ- 46%, חלבון 6%, סיבים כ- 17%, ויטמינים ב- 100 גרם: ניאצין- 0.4 מ""ג, 1B- 0.36 מ""ג, 2B- 0.01 מ""ג, C- 9 מ""ג, מינרלים: ברזל 11.8 מ""ג, סידן 247 מ""ג, קלוריות כ- 250, דרגת חומציות pH=5.2.
הענבות מכילות אנתוציאנינים (פנולים אדומים-כחולים) שהם פיטוכימיקלים, בעלי פעילות נוגדת חימצון חזקה, הדומים לאלה הנימצאים ביין אדום וגורמים ל-"פרדוקס הצרפתי" שניזכר לעיל.
פרי האסאי, מכיל עד פי 30 יותר אנתוציאנינים מיין אדום ליחידת נפח. האנתוציאנין העיקרי הוא cyanidin-3 glucoside שהוא פעיל יותר פי 3.5 מ- Trolox (vitaminE analogue), ומ- nalvadin-3-glucoside שהוא האנתוציאנין העיקרי ביין אדום. האנתוציאנינים של האסאי, הראו אפקטים תיראפויטים ניכרים בטיפול ברטינופתיה, ובמחלה פיברוציסטית בחזה באדם, וכן הגנו, בנוסף מדלקות, גם, בפני נזקים מקרינה, מכימותיראפיה, ומפגיעות בכלי הדם.
היחסים של חומצות שומניות בפריי האסאי, דומים לאלה שבשמן זית, התורם לשכיחות הנמוכה של מחלות לב באוכלוסיות הים תיכוניות. תכולת חומצה אולאית, שומנית חד-בלתי רוויה הכרחית (אומגה-9), כ- 60% , עוזרת להוריד LDL ("כולסטרול רע") בעוד שמתחזקת רמות HDL (""כולסטרול טוב""). תכולת חומצה לינולאית , שומנית רב-בלתי רוויה הכרחית (אומגה 6), מורידה גם LDL וגם HDL. חומצות שומניות עוזרות בהעברה וספיגה של ויטמינים מסיסים בשומן, כגון A, D, E, K. בענבות יש גם פיטוסטרולים, בהם סטרולים המשתתפים בדופן התא הצמחי, ובאדם הם מורידים כולסטרול בפלזמת הדם. סטרולים משמשים כיום גם לטיפול בסימפטומים הקשורים בעליית לחץ הדם.