תפקוד כבד

מבנה מערכת העיכול

מערכת העיכול שלנו בנויה בצורת צינור שאורכו כ-9 מטרים. חלקי הצינור מופרדים האחד מן השני בסגרים (שהם למעשה שרירים טבעתיים). צידה האחד של מערכת העיכול, הינו הפה, ואילו צידה האחר, הינו פי הטבעת.

מערכת העיכול מורכבת מאיברים כגון: לוע, וושט, קיבה, המעי הדק, המעי הגס והחלחולת וכוללת גם בלוטות שונות (למשל, בלוטות הרוק) ואנזימי עיכול המגיעים מהכבד ומן הלבלב.

במערכת העיכול נכללים גם מנגנונים המנטרלים זיהומים ורעלים המגיעים מבחוץ, ומונעים את חדירתם אל תוך הגוף.

תפקידי מערכת העיכול

בגופנו מתקיימת פעילות מתמדת: בנייה ופירוק של מרכיבים שונים – למשל, תהליכי בנייה של תאים, חלבונים, שומנים ומולקולות שונות. קליטה והוצאה של חומרים מתאי הגוף, פעילות שוטפת של מערכת העצבים והשרירים.

המזון שאנו אוכלים משמש כמקור לאספקת אנרגיה המאפשרת את קיום התהליכים הללו, כמקור לחומרי מוצא המשמשים לבנייתם של מרכיבי התא, וכמקור למרכיבים חיוניים של חומרים המשמשים לוויסות ולבקרה של התהליכים המתרחשים בתאי הגוף וברקמותיו.

אופן פעולת מערכת העיכול

המזון שאנו אוכלים מגיע אל גופנו כתערובת שאינה ניתנת לניצול ישירות על-ידי תאי הגוף. איברי מערכת העיכול מפרקים תערובת זו באופן מכאני וכימי, לחומרים היכולים לעבור אל הדם ולהגיע באמצעותו אל כל אחד מתאי הגוף.

תהליך פירוק המזון מתרחש בשלושה שלבים: השלב הראשון, עיכול, במהלכו מפורק המזון למרכיביו היסודיים. השני, קליטה, במהלכו נקלטים מרכיבי המזון בגוף. ובשלב השלישי והאחרון, שלב המטבוליזם (חילוף חומרים), במהלכו מנוצלים מרכיבי המזון שפורק לצרכים הגוף השונים, או נאגרים בו.

בתחילה, מפורק המזון באופן גס בפה. מהפה, נדחף המזון אל הוושט ועובר בו, בדרכו אל הקיבה. מהקיבה, מועבר מזון אל המעי הדק – בו מתבצעים עיקר תהליכי הפירוק הכימי והספיגה של המזון. תוצרי הפירוק של המזון מועברים לכבד ומשם לרקמות הגוף השונות.

חלקי המזון שאינם ניתנים לעיכול, מועברים אל המעי הגס ולבסוף, מופרשים מן הגוף החוצה, דרך החלחולת.

פעולות מערכת העיכול מפוקחות בעיקר על-ידי מערכת העצבים הלא רצונית והורמונים המופרשים בה.

ליקויים, קשיים ובעיות בתפקודי מערכת העיכול

תזונה בלתי מספקת, מחלות כרוניות, הרעלות וזיהומים – לכל אלו עשויה להיות השפעה רבה על מידת תקינותם של תהליכי העיכול וספיגת המזון, כלומר, על שלמותה ואופן תפקודה של מערכת העיכול.

דוגמאות לליקויים אפשריים במערכת העיכול

♦ עצירות

עצירות עשויה להתבטא במצב של  ירידה בתדירות היציאות, ו/או בצואה קשה ולעיתים גם בקושי בהרחקתה. למצב של עצירות ממושכת ישנה השפעה רבה על תפקודו הכללי של הגוף והיא גם גורמת להרגשה כללית רעה.

הגורם השכיח ביותר להיווצרות עצירות, הינה תזונה בלתי מתאימה – אכילת כמות בלתי מספקת של סיבים תזונתיים במזון וצריכת כמות מועטה מידי של נוזלים.

♦ שלשול

שלשול מתבטא בעלייה במידת רכות היציאות ותדירותן, זאת בהשוואה למצבים בהם היציאות תקינות.

סיבות מרכזיות להיווצרות שלשול הינן מחלות זיהומיות ועלייה בריכוזי חומרים במעי, הגורמת למעבר מים ממחזור הדם אל חלל המעי.

בנוסף לאי-נוחות הנוצרת במצבים הללו ולתחושה כללית רעה, עשוי שלשול לגרום להתייבשות ובדרגת חומרה גבוהה יותר גם למצב של תת-תזונה.

♦ צליאק (Celiac Disease)

מחלת צליאק הינה מחלה כרונית במערכת העיכול שמהותה התפתחות תגובה דלקתית במעי, בעקבות חשיפה לגלוטן.

הגורם הגנטי מוערך כסיבה למחלת הצליאק.

מחלת צליאק עשויה לבוא לידי ביטוי בהופעת תסמינים שונים הקשורים למערכת העיכול, כגון, שלשולים, קלקול קיבה, כאבי בטן, נפיחות, גזים, שינוי בצבע הצואה וירידה במשקל.

כמו כן, מחלת צליאק עשויה להתבטא גם בתסמינים נוספים, שאינם קשורים בהכרח למערכת העיכול, כגון, חולשה כללית, מתח ועצבנות, כאבי מפרקים, בעיות דנטאליות ועוד.

מחלת צליאק שאינה מטופלת עשויה לגרום, בטווח הארוך, לירידה משמעותית ביכולתו של הגוף לספוג  מינרלים וויטמינים. התוצאה היא תת-תזונה שמובילה לירידה במשקל, אנמיה ופגיעה בתפקודו התקין של הגוף.

כמו כן, מחלת צליאק עשויה לגרום לאובדן בסידן ובצפיפות העצם ולחוסר סבילות ללקטוז.

♦ רעב ותת-תזונה

כאשר צורכי המזון של גופנו אינם מסופקים כנדרש, נוצר מצב של רעב המתבטא במחסור באנרגיה וברכיבי תזונה החיוניים לתפקודם התקין של מערכות הגוף ואף תת-תזונה, המתבטאת באובדן משקל מהיר, האטה ניכרת בקיומם של תהליכים גופניים חשובים, עד כדי הפסקתם.

מצבי רעב ותת-תזונה משפיעים על צורתה ועל אופן תפקודה של מערכת העיכול. וכמו כן, הם גם מחלישים את חוזקה של מערכת החיסון במעי ומגדילים את פגיעותו לחדירת מיקרואורגניזמים שלרוב אינם תוקפים אותו.

מחלות נוספות הקשורות למערכת העיכול: מחלת קרוהן, מחלת קולטיס אולצרוזה, תסמונת המעי הרגיז, סרטן במערכת העיכול, כיבים שונים המתפתחים באיברי מערכת העיכול ועוד.

תוספי תזונה של י.ג.נ לשיפור תהליכי עיכול

כיום ברור כי הקפדה על תזונה מתאימה (גם מבחינת כמות המזון וגם מבחינת הרכבו), תורמת משמעותית למניעת מחלות במערכת העיכול וכמו כן, לשיפור במצבם של מי שכבר חווים קשיים בתפקוד מערכת העיכול שלהם.

מכאן, ששלמות המערכות בגופנו והבטחת תפקודן התקין מותנים בכמות ובאיכות התזונה שלנו.

שיפור תהליכי עיכול בעזרת תוספי תזונה טבעיים של י.ג.נ

תוספי תזונה טבעיים ואורגניים של י.ג.נ, מקלים על התחושה הכללית הרעה הנוצרת בעת שמופיעים קשיים בתפקוד מערכת העיכול ומשפרים באופן מעשי את פעולתה של מערכת זו.

פנו אלינו ונשמח לעזור!

    אתר זה מוגן על ידי reCAPTCHA וכפוף למדיניות הפרטיות ותנאי השירות של Google

    או חייגו:

    04-8243682